Asscher: ontslagrecht nu niet veranderen

Minister Asscher voelt er niets voor om het ontslagrecht nu weer ingrijpend te veranderen. Sinds vorig jaar geldt de Wet Werk en Zekerheid. Volgens Asscher geven de eerste resultaten aan dat de “willekeur uit het ontslagrecht gaat”. Hij vindt het nog te vroeg voor keiharde conclusies.

Advocaten zeggen dat sinds de nieuwe wet van kracht is, ontslagaanvragen steeds vaker stranden bij de rechter. Asscher schrikt daar niet van. Volgens hem komen er minder zaken bij de rechter, doordat werkgevers en werknemers het vaker samen oplossen. “De twijfelgevallen komen vaak bij de rechter en die kijkt dan ook kritisch. Dat lijkt me prima.”

Overleg over vergoeding
De minister vindt het huidige systeem eerlijker. Volgens hem gingen vroeger sommige mensen de deur uit met veel geld en anderen juist zonder vergoeding. “Nu is dat gelijkgetrokken.” Asscher gaat wel met de Raad voor de Rechtspraak praten over de ontslagvergoeding. Rechters lijken soms een ontslagaanvraag van een werkgever af te wijzen omdat ze de vergoeding te laag vinden. Asscher vindt dat dat niet de bedoeling is.

“Het gaat om de vraag of de ontslaggrond voldoende is onderbouwd.” Als dat zo is, moet het ontslag worden toegewezen, want de vergoeding staat in het nieuwe systeem eigenlijk vast, vindt de minister

De minister is ook blij dat er wat meer vaste contracten lijken te komen, ook al is het volgens hem te vroeg om te zeggen of dat door de wet komt.

Tijdelijke contracten
Asscher is ook niet van plan meer contracten van langer dan twee jaar toe te staan, zonder dat werknemers recht krijgen op een aanstelling voor onbepaalde tijd. De Tweede Kamer had hem gevraagd dat te onderzoeken na signalen dat werkgevers mensen minder gauw een contract aanbieden, uit vrees dat ze hen in vaste dienst moeten nemen.

Volgens de Wet Werk en Zekerheid moeten mensen na drie tijdelijke contracten of na twee jaar een vast contract krijgen. Asscher schrijft aan de Kamer dat een tweede meerjarig contract tegengesteld is aan de bedoeling van de wet: een nieuw evenwicht tussen flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt. Hij heeft al wel een aantal aanpassingen rond de flexibele contracten aangekondigd.

bron: NOS

Adresgegevens

SV Land
RΓΆntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief