Bedrijven lozen uitzendkrachten

Bedrijven lozen op grote schaal uitzendkrachten om te voorkomen dat ze vanaf 1 juli de wettelijke ontslagvergoeding moeten betalen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van documenten en mails.

Het inzetten van uitzendkrachten die in aanmerking komen voor een vast contract ‘is niet langer wenselijk, omdat dit arbeidsrechtelijke risico’s met zich meebrengt’, schrijft bijvoorbeeld het bestuur van ING Nederland in een interne notitie. ING-managers moeten de uitzendkrachten ‘zorgvuldig en persoonlijk’ informeren over het einde van hun ‘verblijftijd’. Bij ING werken zevenduizend flexkrachten, een kwart van het personeel.

De ontslaggolf treft ten minste honderden uitzendkrachten, vermoedelijk veel meer. Meerdere uitzendbureaus en uitzendkrachten melden soortgelijke ervaringen als bij ING. In de agrarische sector en de voedingsmiddelenindustrie raken uitzendkrachten ‘bij bosjes’ hun baan kwijt, zegt Henry Stroek van vakcentrale CNV.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageert woedend. ‘Werkgevers en werknemers hebben zich in het Sociaal Akkoord achter een fatsoenlijke arbeidsmarkt en tegen oneigenlijke flex geschaard. Ik ken de interne notitie van ING niet, maar als dit waar is, vind ik het schandalig. Wat is de moraal van een bank die een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de kwetsbaarste werknemers iedere zekerheid wil onthouden?’

De ontslagvergoeding voor uitzendkrachten is onderdeel van de Wet werk en zekerheid. Deze wet moet de verschillen tussen flexwerkers en vaste medewerkers verkleinen.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief