‘Behoud WW-duur niet uitgesloten’

Minister Asscher sluit niet uit dat de WW in zijn huidige vorm kan blijven bestaan, maar dan moeten werknemers wel weer WW-premie gaan betalen. Dat zei hij in de Tweede Kamer. Volgens Asscher kunnen de sociale partners daartoe besluiten, maar hij waarschuwde wel voor koopkrachtverlies bij werknemers. De WW-premie is bij een modaal inkomen ongeveer 200 euro per jaar. Nu betalen alleen de werkgevers WW-premie.

Een woordvoerder van de minister wijst er op dat een volledig behoud van de WW-duur financieel onmogelijk is, maar ook een gedeeltelijk terugdraaien van de bezuiniging is volgens hem ‘onwaarschijnlijk’.

Het kabinet wil de maximale duur van een WW-uitkering verlagen van 38 naar 24 maanden. Na een jaar krijgen werklozen nog maar 70 procent van het minimumloon. Er is veel kritiek op die plannen, ook bij de vakbonden.

SP en de ChristenUnie hebben eerder voorgesteld de WW-premie voor werknemers weer in te voeren. Ook de FNV zou daar wel iets in zien.

Volgende week praten werkgevers, werknemers en het kabinet over een sociaal akkoord over werkgelegenheid en het stimuleren van de economie. De bezuinigingen op de WW kunnen daar ook aan de orde komen, vindt Asscher.

Bron: NOS

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief