Belastingdienst keurt bijna helft zzp-contracten af

De Belastingdienst heeft van de afgehandelde modelovereenkomsten voor zelfstandigen, de vervanger van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR), bijna de helft afgekeurd. Dat laat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) weten na een Wob-verzoek van MKB Belangen.

De fiscus heeft bij de invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) sinds 1 mei van dit jaar 4.481 modelovereenkomsten van zzp’ers binnengekregen. Daarvan is ongeveer de helft nog in behandeling, 1.033 zijn er afgekeurd. Bij 370 van de beoordeel modelovereenkomsten werden de zzp-contracten wel goedgekeurd. Bij 814 van de gevallen werd de aanvraag afgebroken, meldt Wiebes.

Per 1 mei 2016 is de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) afgeschaft. Tot 1 mei volgend jaar geldt een overgangsperiode waarbij de Belastingdienst de nadruk legt op voorlichting en implementatie. De VAR was bedoeld om vast te stellen of bedrijven loonheffing moeten inhouden en betalen over de inkomsten van zzp’ers. Hierbij waren mensen die officieel als zzp’er werken, eigenlijk in dienst bij de werkgever. Voor de Belastingdienst was dit lastig te controleren. Per mei regelt de DBA de relatie tussen opdrachtgever en zzp’er.

MKB Belangen, een belangenbehartiger voor mkb-bedrijven en kleinere ondernemingen, noemt de Wet DBA drie maanden na de introductie een “bloedbad”. “In juli concludeerden we al dat de DBA gefaald heeft. Maar van de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen schrikken we enorm”, laat MKB Belangen-directeur Adrienne van Veen weten. Ook blijkt uit de opgevraagde stukken dat de gemiddelde beoordelingstijd bijna elf weken in beslag neemt, een stuk langer dan het streven van de Belastingdienst van zes weken.

Een woordvoerster van Wiebes noemt de kritiek van Van Veen onzin. “Er is absoluut geen sprake van een bloedbad. Er komen nu zaken naar voren waarbij het de vraag is of iemand zzp’er is of in vast dienstverband. Daar is de Wet DBA precies voor bedoeld”, aldus de zegsvrouw. Wiebes gaat daarom de komende maanden gewoon door met de Wet DBA en houdt daarbij nauwlettend een vinger aan de pols bij brancheorganisaties.

Bron: nu.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief