Belgische bedrijven moeten binnenkort meebetalen aan uitkering zieke werknemers

De Belgische minister van Sociale Zaken en Gezondheidszorg Maggie De Block wil bedrijven laten meebetalen voor de uitkering van hun zieke werknemers. Nu betalen bedrijven daar enkel de eerste maand loon van zieke werknemers, daarna krijgen ze een uitkering van de overheid.

Om bedrijven aan te manen meer inspanningen te doen om te voorkomen dat werknemers ziek worden, wil De Block hen tussen de tweede en de zevende maand ziekte een deel van de uitkering, tot tien procent, laten betalen.

Eenzelfde systeem wil de regering invoeren voor zwangere vrouwen die hun werk wegens risico’s niet verder mogen uitoefenen. Vanaf midden volgend jaar zullen bedrijven tien procent van hun uitkering moeten betalen, aldus het voorstel.

“Platte lastenverhoging”
Karel Van Eetvelt van werkgeversorganisatie Unizo spreekt van “een platte lastenverhoging voor de ondernemers”. “De regering spreekt over het responsabiliseren van werknemers, maar vaak kunnen bedrijven niets doen aan de ziekte van hun personeel.” Het kabinet belooft overleg met de sociale partners als het voorstel het fiat zou krijgen van de regering.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief