Beroep tegen AOW voor 65-jarige

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden over de AOW. De rechtbank bepaalde dat een vrouw uit Joure ondanks de veranderde regels al vanaf haar 65e recht heeft op AOW.

De vrouw voerde aan dat ze door de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 met een AOW-gat van 24 maanden wordt geconfronteerd en dat ze daardoor onevenredig zwaar wordt getroffen.

 

De rechtbank gaf haar gelijk: volgens de rechters is het voor de vrouw niet mogelijk om maatregelen te treffen om in te spelen op de verschuiving.

Huis opeten

De rechters verwezen daarbij naar haar leeftijd (60), haar grote afstand tot de arbeidsmarkt en haar gezondheidstoestand. De vrouw heeft chronische aandoeningen en daarom werkte ze al een tijd niet meer.

De rechtbank benadrukt dat de vrouw “een betrekkelijk lange periode van 24 maanden” moet overbruggen. Het is voor haar niet mogelijk om te sparen en het is ook onzeker of ze als ze 65 wordt in aanmerking komt voor bijstand zonder dat ze eerst haar huis moet opeten, staat in de uitspraak.

Overbruggingsregeling

Voor mensen die kampen met een AOW-gat bestaat in bepaalde gevallen een overbruggingsregeling. Volgens de rechtbank komt die voor de vrouw neer op 500 tot 600 euro per maand en is dat niet toereikend.

De SVB, die de AOW uitvoert, legt zich niet bij de uitspraak neer, maar wil op dit moment geen inhoudelijke toelichting geven. Als meer rechters tot dit soort beslissingen komen, zou dat grote gevolgen kunnen hebben, want veel mensen kampen met een AOW-gat. Het ministerie van Sociale Zaken bestudeert de uitspraak.

250.000 gedupeerden

Advocaat Ter Hennepe, die de vrouw heeft bijgestaan, benadrukte op NPO Radio 5 dat niet een hele groep ouderen van deze uitspraak kan profiteren. “Het blijft natuurlijk steeds een individuele toets.”

Hij vindt dat veel mensen zich niet op het AOW-gat hebben kunnen voorbereiden. Daarom zou er volgens hem voor hen een voorziening moeten komen, met terugwerkende kracht. Volgens de advocaat gaat hem om een groep van 250.000 mensen die voor 2013 al niet meer in het arbeidsproces zaten. In 2013 ging de AOW-leeftijd voor het eerst omhoog.

“De mensen die nu nog werken, kunnen het gat compenseren door te blijven doorwerken. Die hebben de keus, maar mensen die al voor 2013 uit het arbeidsproces waren, zitten in een onomkeerbare positie”, zei Ter Hennepe.

 

Bron: NOS

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief