Bijstandsgerechtigden niet in trek onder tuinbouwers

Tuinbouwers nemen liever scholieren, studenten en immigranten uit Midden- en Oost-Europa (MOE-landen) in dienst dan bijstandsgerechtigden. Dat concludeert de Rotterdamse PvdA-wethouder Marco Florijn donderdag in een brief aan de gemeenteraad. Er zijn nog maar 26 bijstandsgerechtigden uit de Maasstad in de Westlandse kassen aan het werk geholpen.

Rotterdam sloot zich eerder dit jaar aan bij het project ‘Westland heeft Werk’ om grote groepen bijstandsgerechtigden aan de bak te krijgen, uit de kaartenbakken. Na 3 maanden is het aantal mensen dat vanuit Rotterdam in de kassen werkt nog niet groot. De wethouder verwacht in het najaar grote groepen aan een baan te helpen. De tuinbouwers hadden nu al veel werkkrachten geregeld, toen de bussen met werkzoekenden uit verschillende gemeenten aankwamen.

“Ik neem het de ondernemers niet kwalijk. Wij zijn te laat in het werkproces van de tuinbouwers ingestapt. Ik ben in ieder geval blij dat er nu wel een debat op gang is gekomen over de situatie met onder meer de immigranten. Het is toch vreemd dat in Polen Oekraïners voor banen worden gezocht, omdat Poolse mensen in Nederland aan het werk zijn. Het illustreert een beetje waar we hier in Nederland boos over zijn: bijstandsgerechtigden komen niet aan het werk omdat werkgevers kiezen voor de immigranten’’, aldus Florijn.

In dat maatschappelijk debat bezien de werkgevers ook hun eigen rol, zegt Florijn. “Ze spreken elkaar erop aan.” Rotterdam wil binnenkort een congres organiseren over de zaken die nu komen bovendrijven bij het aan het werk helpen van grote groepen bijstandsgerechtigden. Het gaat dan ook over malafide uitzendbureaus en mistige constructies van zzp’ers uit het buitenland.

Hoewel de resultaten in de kassen mager waren, hebben ruim 800 bijstandsgerechtigden dankzij extra inzet van sociale zaken in Rotterdam onlangs een baan gevonden. Er werden vacatures opgevuld in onder meer de zorg, logistiek, bouw, dienstverlening en techniek.

Bron: anp

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief