Bouwers laten zich failliet verklaren om personeel te dumpen
Bouwbedrijven laten zich steeds vaker failliet verklaren om hun vaste personeelsleden te kunnen lozen. Dat schrijft het AD. Na zo’n faillissement maken ze vaak een doorstart met zzp’ers, waardoor ze veel goedkoper uit zijn. Wilco Veldhorst, bestuurder bij FNV Bouw, legt uit dat ondernemers met een faillissementsverklaring ondermeer de Wet melding collectief ontslag kunnen ontwijken. “Je kunt voorkomen dat je dure ontslagvergoedingen moet betalen en je kunt af van je mensen waar je twee jaar loondoorbetaling aan hebt bij ziekte”, somt hij op.
Een doorstart met ZZP’ers na de faillissementsverklaring is veel goedkoper voor de ondernemers. “Een ZZP’er moet eigenlijk drie opdrachtgevers hebben. Als je die drie opdrachtgevers in je eigen kring hebt, kun je mensen heen en weer inzetten tussen de drie opdrachtgevers. Daarmee kun je de wet op het minimumloon ontduiken, ARBO-wetgeving op sommige gebieden en de CAO-regels.”
Een faillissement moet gaan over de economische noodzaak. En op het moment dat blijkt dat hier geen sprake van is kun je dit soort aanvragen aanvechten, zegt Veldhorst. “Maar als je het wel kunt aantonen, mag dit binnen de huidige wet- en regelgeving.”
Koop Tjuchem
Toch probeert FNV Bouw misstanden te bestrijden. Veldhorst: “Zo hebben we in het geval van wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem succesvol een faillissement aan kunnen vechten zodat werknemers nog wel een ontslagvergoeding mee hebben gekregen. Maar dat lukt in heel veel gevallen niet helaas.”
Daarom wil FNV Bouw ook dat de wetgeving veranderd wordt. “Wij zijn bezig met het aanleggen van een zwartboek van verdachte faillissementen. Vaak zijn dat faillissementen die de werkgever zelf aanvraagt. Ik heb bijvoorbeeld een geval waarbij de leveranciers in de afgelopen vier weken gewoon betaald zijn, maar de werknemers niet. Zo is de faillissementswetgeving niet bedoeld lijkt me.”
Bron: BNR.nl