Brug-WW voor omscholing

Werklozen die aan de slag willen in de techniek of andere sectoren waar een tekort aan arbeidskrachten is, komen vanaf volgend jaar in aanmerking voor de zogeheten Brug-WW. Ze krijgen een WW-uitkering voor de uren die ze besteden aan omscholen.
De maatregel is aangekondigd in de vandaag verschenen begroting van het ministerie van Sociale Zaken.

De brug-WW is een tijdelijke maatregel die in een sectorplan in het kader van de derde tranche van de sectorplannen toegepast kan worden om bemiddeling en scholing te bevorderen. De brug-WW is erop gericht om mensen echt van-werk-naar-werk te begeleiden. Mensen gaan direct aan de slag bij een nieuwe werkgever en hebben daarmee meer werkzekerheid doordat wordt voorkomen dat mensen eerst in de WW belanden voordat overgegaan wordt tot scholing en het zoeken naar een nieuwe werkgever. Bij een transitie van een krimpend beroep naar een groeiend beroep met noodzakelijke scholing, wordt gedurende de scholing een WW-uitkering verstrekt voor de uren van de scholing. Voor de uren dat men werkt, ontvangt men salaris. De brug-WW drukt daarmee de transitiekosten voor de nieuwe werkgever.

Werknemers die met ontslag worden bedreigd en mensen die al in de WW zitten komen in aanmerking. De Brug-WW moet ingaan op 1 januari 2015 en is een tijdelijke maatregel..
De koning zei: “Een extra maatregel die op korte termijn effect kan hebben, is verruiming van de mogelijkheden om tijdelijk te werken of een kansrijke technische opleiding te volgen met behoud van een WW-uitkering.”

Volgens hoogleraar Ton Wilthagen zijn de ambities ten opzichte van omscholing echter niet zo makkelijk als dat het lijkt. ‘Wij hebben de pech dat we nauwelijks aan kunnen wijzen waar mensen massaal naar toe kunnen. Het gaat toch vooral om hoogproductieve banen waar je niet zomaar in kunt stromen als buitenstaander.’

Bron: NRC, SZW en het financieele dagblad

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief