CBS: ouderen steeds vaker werkloos

DEN HAAG (ANP) – Ouderen die graag willen werken, slagen er steeds vaker niet in om een baan te vinden.

Vorig jaar waren er 143.000 ouderen van 55 tot 65 jaar die geen werk voor 12 uur of meer per week hadden, maar dat wel zouden willen. Dat waren er 21.000 (17 procent) meer dan een jaar eerder, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Inmiddels geldt de helft van de ouderen die aan het werk wil als werkloos: zij zijn op korte termijn beschikbaar en actief op zoek naar werk. Tien jaar geleden bedroeg dit aandeel nog een derde, stelt het statistiekbureau.

,,Voor iedereen is werkloos zijn natuurlijk een drama, maar als ouderen hun baan verliezen, vinden zij vaak veel moeilijker nieuw werk dan jongeren”, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

Door de versobering van regelingen om eerder te stoppen met werken zijn er de laatste jaren steeds meer ouderen actief op de arbeidsmarkt. Het percentage 60- tot 65-jarigen dat werkt is de afgelopen tien jaar zelfs meer dan verdubbeld. En ook in de categorie 55 tot 60 jaar werken er meer mensen.

Vooral bij vrouwen is een grote stijging te zien, benadrukt Van Mulligen. Dat komt volgens hem vooral doordat veel werkende vrouwen nu ook de leeftijd van 55 jaar zijn gepasseerd. De generaties vrouwen die nog niet zoveel werkten gaan langzamerhand met pensioen.

In 2012 was in totaal ruim de helft van alle ouderen aan het werk. Dit zijn circa 1,1 miljoen personen.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief