Dag van de duurzaamheid

Wist u dat 10 oktober de Dag van de Duurzaamheid is? In eerste instantie denk je dan aan aandacht voor veranderingen van het klimaat en duurzame energie. Bij SV Land vinden we dat uiteraard ook belangrijk, maar vanuit onze expertise kijken wij op 10 oktober naar de inzetbaarheid van medewerkers op lange termijn. Duurzame Inzetbaarheid dus!

Dit thema komen we steeds vaker tegen bij onze klanten. Langer en fitter doorwerken, hoe gaan werkgevers hiermee om? En is het wel de verantwoordelijkheid van de werkgever? Er is geen standaardantwoord op Duurzame Inzetbaarheidsvragen, daarvoor is elke situatie te uniek. Zelfs binnen de diverse sectoren. Het ene bedrijf is het andere niet, ondanks dat vraagstukken vaak vergelijkbaar zijn.

De pensioenleeftijd schuift op, dus er moet langer worden doorgewerkt. Nieuwe technologieën hebben invloed op huidige businessmodellen. Dat vraagt om flexibiliteit en wendbaarheid van bedrijven, terwijl tegelijkertijd een politieke wens bestaat om meer medewerkers aan een vast contract te helpen.

Er zijn meer aspecten waarbij we niet direct denken aan Duurzame Inzetbaarheid. Hoe krijg ik young talents in mijn organisatie? Pesten op het werk, hoe is dat geregeld? Diversiteit, hoe krijg ik het voor elkaar?

Subsidie
Middels CAO’s komt het thema op organisaties af. Niet alleen op de Dag van de Duurzaamheid, maar trendmatig. Op 14 november start het nieuwe aanvraagtijdvak voor ESF-subsidies Duurzame Inzetbaarheid voor bedrijven en instellingen. Daar ligt een kans om ook een stukje funding te realiseren, zodat niet alleen de kosten voor de baten uitgaan.

Bij onze klanten zien we de verschuiving van controle over verzuim en beperken van instroom in de WGA naar preventie steeds sneller gaan. We zijn in gesprek over dit thema en helpen met concrete handvatten. Ook in onze trainingen Eigen Risicodragerschap gaan we in op Duurzame Inzetbaarheid. Niet één dag, maar echt duurzaam.

Auteur: Peter Sinning, Register Consultant Duurzame Inzetbaarheid en Adviseur Sociale Zekerheid bij SV Land

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief