De Krom zet huishoudtoets in bijstand door

Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken komt niet terug op zijn plan om fraude met uitkeringen aan te pakken met een ‘huishoudtoets’ in de bijstand. Hij heeft dat woensdag laten weten na kritiek van de gemeenten. Wethouders van diverse steden lieten in de Volkskrant weten op grote schaal verhuizingen en schijnverhuizingen te vrezen als de uitkeringen van ouders worden stopgezet als inwonende volwassen kinderen betaald werk hebben.

Wethouders van diverse steden vrezen op grote schaal verhuizingen en schijnverhuizingen als de uitkeringen van ouders worden stopgezet als inwonende volwassen kinderen betaald werk hebben. Een woordvoerder van de gemeenten heeft een bericht in de Volkskrant van woensdag hierover bevestigd.

„Verhuizen mag, frauderen niet”, aldus de staatssecretaris. Hij gaat niet met de gemeenten om de tafel zitten om over alternatieven te praten, zoals de gemeente Rotterdam bepleit, al staat hij volgens zijn woordvoerster „altijd open voor goede ideeën”. De huishoudtoets moet zo’n 50 miljoen euro opleveren.

De toets geldt sinds 1 januari voor nieuwe aanvragen en gaat per 1 juli ook in voor personen die al een uitkering hebben. Doel is het ‘stapelen’ van uitkeringen achter één voordeur tegen te gaan. Volgens De Krom moet werk de norm zijn, niet een uitkering.  Maar de 32 grootste gemeenten verwachten dat de maatregel leidt tot verhuizingen op papier, zegt de woordvoerder. „Je kunt zogenaamd bij je oma gaan wonen of bij een kennis die geen uitkering heeft.” De gemeenten worden door schijnverhuizingen opgezadeld met extra controletaken. „Het is de vraag of de kosten daarvan opwegen tegen de opbrengst”, zegt de woordvoerder. De gemeenten wijzen er ook op dat het budget voor het aan het werk helpen van mensen met een uitkering omlaaggaat.

Bron: De Telegraaf

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief