‘De Participatiewet zonder de quotumregeling invoeren, is onzin’

Om werkgevers te stimuleren mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen, wil het kabinet een verplicht quotum arbeidsgehandicapten inzetten. Wat vindt bestuurlijk Nederland daarvan? VNG legt die vraag voor aan een aantal bestuurders. Deze keer is de beurt aan Henk Kool, wethouder in Den Haag.

Wethouder Henk Kool denkt dat een goed doordachte, flexibele quotumregeling kan helpen om mensen die anders langs de kant zouden blijven staan bij reguliere werkgevers aan de bak te krijgen.

‘Kijk, er zijn nu 600.000 werklozen, mensen in, of net uit de WW, mensen die hebben gewerkt. Zij staan dicht bij de arbeidsmarkt en zijn volledig arbeidsproductief. Werkgevers kiezen liever iemand die net uit een baan komt in plaats van iemand die nooit of al lang niet heeft gewerkt en beperkt productief is. Wat zou jij doen?

Ondernemers willen geld verdienen, dus ik neem het ze niet kwalijk dat ze voor de beste werknemer kiezen. Kortom: zonder quotum hebben Wsw’ers geen kans op een baan. Je moet dus wel een verplichting invoeren. En die geldt dan ook voor iedereen. Zo elimineer je concurrentievervalsing.’

Klik hier voor het hele interview met Henk Kool

Bron: VNG

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief