‘Door uitknijpen gaat werkloze niet werken’

Werklozen en bijstandsgerechtigden hebben geen excuus meer om werk te weigeren, ook al moeten zij ervoor verhuizen. Minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft zijn plannen met de arbeidsmarkt ontvouwd en richt zijn vizier vooral op de onderkant. “Van de zotte”, zegt arbeidseconoom Ronald Dekker over de plannen.

De week voor kerst wordt zijn onderzoek naar de positie van flexwerkers gepubliceerd, dat hij uitvoerde in opdracht van de vakbeweging. “Wat mij stoort is dat minister Kamp de verwachting oproept dat als je mensen maar genoeg uitknijpt, zij als vanzelf werk vinden. De gedachte als je werklozen, bijstandsgerechtigden en flexwerkers maar financieel prikkelt, ze vanzelf aan de slag gaan. Dat is bij de meesten helemaal niet zo.”

Wat is er mis met verhuizen voor een baan?
“Er is een heel groot verschil tussen beschikbare mensen en het soort werk dat er is. Kamp heeft het over mensen die werkloos in de bijstand zitten of dreigen te komen. De helft van alle werklozen krijgt een flexibele baan, geen vaste. Onder bijstandsgerechtigden is dat percentage nog hoger. Verhuizen voor een tijdelijke, slecht betaalde baan, lijkt mij een weinig aantrekkelijk perspectief. Wat doe je als je kinderen hebt en een partner met werk? Laat je dan jouw partner voor het gezin zorgen en ga je net als veel Polen en Bulgaren doordeweeks met zijn allen op een etage in de stad zitten en in het weekend weer terug naar je gezin? Dan heb je allemaal werk, maar het is de vraag of dat maatschappelijk nou zo wenselijk is.”

Het is politiek niet te verkopen dat hier mensen zonder baan zitten, terwijl wij Bulgaren en Roemenen binnen laten om aardbeien te plukken?
“Er zijn ook aardbeientelers die wel Nederlanders kunnen krijgen. Die betalen hun personeel fatsoenlijk en zorgen voor fatsoenlijke werkomstandigheden.”

Het ziekteverzuim onder flexwerkers is hoger dan gemiddeld. Daarom wil Kamp flexwerkers korten op het ziektegeld.
“Flexwerkers werken over het algemeen in ongezondere beroepen en in sectoren waar het ziekteverzuim al hoger ligt. En het aantal chronisch zieken is onder flexwerkers ook groter dan onder mensen met een vast contract. Dat verklaart het hogere ziekteverzuim.”

Is het zo erg gesteld met mensen in de bijstand?
“Er zitten 350.000 mensen in de bijstand. Een kwart tot de helft is nauwelijks bemiddelbaar. Dat moet je accepteren en die moet je voldoende financiΓ«le middelen geven dat zij een fatsoenlijk bestaan kunnen leiden. Daarnaast zijn er veel mensen in de bijstand met een lichamelijke of psychische aandoening. Dit kabinet zegt tegen deze mensen: als je niet gaat werken dan korten we op je uitkering. Als je tijdens jouw werk toch nog ziek wordt, gaan we je straffen met minder ziektegeld. Deze mensen raken in een niemandsland.”

Bron: De Gelderlander

Adresgegevens

SV Land
RΓΆntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief