Een ode aan de Handhavingsspecialist

“Waarom kunnen wij geen goede Handhavingsspecialisten Participatiewet vinden?”

Artikel geschreven door manager Sociaal Domein: Tjerk Moraal.


”Deze vraag krijgen wij steeds vaker van gemeenten, van klein tot groot.”

Natuurlijk, de arbeidsmarkt is zeer gespannen en er is een algemeen tekort aan kandidaten, dat weten we nu allemaal wel. We zien de gevolgen hiervan niet alleen op het werk, maar bijvoorbeeld ook tijdens een bezoek aan een restaurant of café waar het steeds normaler is geworden om zelf de bestelling in te voeren door een QR-code te scannen. Maar als het om Handhavingsspecialisten Participatiewet gaat dan komt er nog een extra aspect bij. Ik doel hiermee op hoe er na de kinderopvangtoeslagaffaire (en, in mindere mate, de “boodschappenaffaire”) naar handhaving wordt gekeken.

”Handhaving is voor sommigen altijd al een onderwerp geweest met een negatieve lading.”

Voor hen is dit beeld de afgelopen tijd versterkt. Niet voor niets en ook volledig terecht is er nu meer aandacht voor de menselijke maat, persoonlijk contact en is preventie een belangrijk thema in tegenstelling tot repressie. Als gemeente heb je immers ook een flink pak boter op je hoofd als je, zoals in het verleden gebruikelijk was, een trots bericht in de lokale klant plaatste dat de Sociale Recherche voor enorme bedragen bijstand heeft teruggevorderd in een grote fraudezaak.

Kandidaten zijn hier ook gevoelig voor en staan niet altijd te springen om aan de slag te gaan als Handhavingsspecialist Participatiewet. Dit komt echter grotendeels voor uit onbekendheid met wat het werk daadwerkelijk inhoudt.

”Ik wil dan ook een pleidooi houden voor dit prachtige vak.”

Als Handhavingsspecialist Participatiewet lever je namelijk een uiterst zinvolle bijdrage aan het draagvlak voor ons mooie Sociale Zekerheidsstelsel. Het beste stelsel ter wereld! Je bent een vooruitgeschoven pion vanuit de gemeente en als er iemand is die zich uitgebreid verdiept in de situatie van de bijstandsgerechtigde en de tijd neemt voor persoonlijk contact dan is dit de Handhavingsspecialist wel. Het is aan jou als Handhavingsspecialist om, voor zover mogelijk, maatwerk te leveren en de burger bijvoorbeeld door te verwijzen naar andere vormen van ondersteuning indien je de behoefte hieraan signaleert.

We kennen vanuit vroeger misschien nog wel de autoritaire, cowboyachtige types, maar dit waren altijd al de uitzonderingen en je ziet ze gelukkig steeds minder vaak. Onze overtuiging is dat gemeenten tegenwoordig Handhavingsspecialisten zoeken die betrokken en empathisch zijn, over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikken en de menselijke maat hoog in het vaandel hebben staan. En ja, je moet ook stevig in je schoenen staan en hard op de inhoud kunnen zijn als de situatie daarom vraagt.

”Een zeer uitdagende en zinvolle functie die ook nog eens onder het vergrootglas ligt in deze tijden. Chapeau voor alle Handhavingsspecialisten die zich aangesproken voelen!”

SV Land wil een actieve bijdrage leveren aan het opleiden van de nieuwe generatie Handhavingsspecialisten Participatiewet. Wij leiden trainees op gedurende een opleidingsprogramma van 19 dagen. Na een jaar kunnen de trainees kosteloos worden overgenomen door de gemeente. Ook interesse in een trainee?

Neem contact op met Humphrey Naarendorp. hnaarendorp@svland.nl, 06-81520270

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief