Enschede haalt ruim 6 miljoen op met fraudebeleid

Het voorkomen van fraude aan de poort betaalt zich in Enschede uit. In 2013 leverde het voorkomen en beëindigen van oneigenlijk gebruik van bijstand de gemeente 6,1 miljoen euro op. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Het afgelopen jaar is extra capaciteit ingezet op het voorkomen van fraude aan de poort. Bijna veertig procent van de fraudeopbrengst over 2013 is door die aanpak gerealiseerd. Daarnaast wordt bijstandfraude opgespoord. Het Enschedese fraudebeleid leverde vorig jaar 8 ton meer op dan in 2012.

Voor nieuwe aanvragen stelt Enschede een administratief vooronderzoek in. In 2013 waren dat er ruim 2700. Door het vooronderzoek kon worden voorkomen dat een krappe 200 mensen onterecht bijstand toegekend zouden krijgen. Door deze invulling van de poortwachtersfunctie heeft Enschede bijna € 2,8 miljoen aan uitkeringen voorkomen. Bij ruim 100 mensen is de uitkering beëindigd nadat fraude werd geconstateerd. Hiermee was een bedrag gemoeid van bijna € 1,6 miljoen euro. Daarnaast werden 224 boetes opgelegd van in totaal bijna 1,6 ton. Sinds de invoering van de nieuwe fraudewet per 1 januari 2013 worden bij een schending van de inlichtingplicht hogere boetes opgelegd.

Verantwoordelijk wethouder Patrick Welman (Werk en Inkomen, CDA) is zeer tevreden over de resultaten van het fraudebeleid, die hij als streng maar rechtvaardig typeert. ‘Om alle uitkeringen in Enschede te kunnen verstrekken, moeten we op dit moment bijleggen uit algemene middelen omdat we in bijstandsgelden onvoldoende gecompenseerd worden door het rijk. Dit is voor ons nog een extra reden om ervoor te zorgen dat de uitkering terecht komt bij de mensen die het echt nodig hebben.’

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief