Experiment met bijstand in Wageningen kan van start

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft toestemming gegeven voor een experiment met de bijstand. Wageningen is een van de vier gemeenten die hieraan mee wil doen.

Samen met Utrecht, Groningen en Tilburg vormt Wageningen het kwartet gemeenten dat op 1 januari 2017 met het experiment van start wil gaan.

Minder regels
In het experiment willen de vier gemeenten kijken of bijstandsgerechtigden sneller aan het werk gaan als ze aan minder regels hoeven te voldoen en minder op de huid worden gezeten door allerlei instanties. Ze moeten meer vertrouwen krijgen dat ze zelf uit hun problemen kunnen komen. Vandaar dat Wageningen spreekt van het ‘vertrouwensexperiment’. Daarnaast mogen bijstandsgerechtigden een deel van de verdiensten uit werk houden (naast de bijstandsuitkering).

Voorwaarden
Het wachten is nog op de voorwaarden die de staatssecretaris vaststelt voor het experiment. Ook moeten de Tweede – en Eerste Kamer en de Raad van State nog instemmen met het experiment.

Om het experiment wetenschappelijk te toetsen, werken ook de universiteiten van de vier steden mee. Zij komen na afloop van de proef met een gezamenlijk rapport.

Bron: De Gelderlander

Adresgegevens

SV Land
RΓΆntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief