Extra eisen voor arbeidsmigrant

Den Haag en Rotterdam willen arbeidsmigranten uit onder meer Roemenië en Bulgarije straks niet zonder meer toelaten. Ze zijn bang voor extra overlast en willen eerst zeker weten dat nieuwkomers een baan en goede huisvesting hebben. Dat staat in een brief die maandag is gestuurd aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Op 1 januari gaan de grenzen open voor de EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije en is vrij verkeer van personen en goederen mogelijk. De gemeente Rotterdam stelt alles in het werk om te handhaven op overbewoning, illegale verblijfsinrichtingen, uitbuiting en malafide verhuurders om daarmee de leefbaarheid in de stad te bevorderen en misstanden te voorkomen, zo staat in de brief.

Overlast

,,We willen de werkwijze daarom omdraaien”, aldus wethouder Hamit Karakus van Wonen, ,,eerst controleren en dan pas een burgerservicenummer (BSN) afgeven.” Niet de mensen zelf, maar de situatie waarin ze verkeren zorgt volgens hem voor overlast. Heeft een arbeidsmigrant (nog) geen werk, dan kan zo iemand in bepaalde wijken van de stad niet wonen, vindt Karakus.

Strengere regels arbeidsmigratie

VVD en CDA in de Tweede Kamer willen strengere regels voor arbeidsmigratie in de Europese Unie, zo bleek vorige week. Migratie van mensen uit armere lidstaten naar rijkere EU-landen moet wat de twee partijen betreft worden beperkt. 80 procent van de Nederlanders vindt dat Oost-Europese werknemers sowieso niets te zoeken hebben in Nederland, blijkt uit eerder onderzoek van Maurice de Hond.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief