Faillissementen op recordniveau

In 2012 is het aantal faillissementen met 18 procent gestegen naar 11235 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Nooit eerder gingen zoveel bedrijven en natuurlijke personen over de kop. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Het vorige record dateert uit 2009, toen het statistiekbureau 10559 faillissementen boekstaafde.

Het aantal bedrijven dat op de fles ging nam toe met 19 procent. Onder eenmanszaken bedroeg de stijging 29 procent, terwijl er tien procent meer natuurlijke personen failliet gingen.

De meeste ondernemingen die kopje onder gingen waren actief in de handel. Daarnaast is de bouw hard geraakt. In vrijwel alle sectoren lag het aantal faillissementen hoger dan in 2011.

Alleen in de horeca gingen iets minder bedrijven bankroet, na een forse stijging in het voorgaande jaar.

In 2011 bleef het aantal faillissementen ten opzichte van 2010 nog ongeveer gelijk. Hoewel er iets meer natuurlijke personen op de fles gingen, was er toen een lichte daling voor zowel grotere bedrijven als eenmanszaken.

Regio’s

De stijging van het aantal faillissementen geldt voor alle delen van het land, zo blijkt uit cijfers die kredietinformatiebureau Graydon woensdag bekendmaakte.

Er zijn in 2012 zo’n 64.300 arbeidsplaatsen verloren gegaan doordat zoveel bedrijven het niet overleefd hebben. De faillissementen en schuldsaneringen veroorzaken een schade van 4,2 miljard euro aan de Nederlandse economie, zo becijfert Graydon.

 

Bron: Nu.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief