Flexwerker vaker in gelijk gesteld door rechter
Flexwerkers worden door de rechter steeds vaker in het gelijk gesteld in juridische conflicten over flexibele arbeidscontracten. Door verschillende rechterlijke uitspraken hebben alfahulpen, werknemers met een nulurencontract en werknemers in dienst van payrollbedrijven meer rechten gekregen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. In vier zaken werkte de jurisprudentie in het voordeel van de flexwerker, schrijft de krant.
Steeds meer mensen werken via flex-contracten. Bijna 30 procent van de werkenden, 2 miljoen mensen, heeft een tijdelijk contract of werkt als zzp’er.
Dat flexwerkers steeds vaker in het gelijk worden gesteld, komt onder meer door maatschappelijke ontwikkelingen, zoals het stijgend aantal mensen met flex-contracten. Want de wet is niet veranderd, zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp. “Het gaat niet zo maar met maatschappelijke trends mee maar de wet gaf natuurlijk altijd wel de mogelijkheid om flexwerkers iets meer binnen het arbeidsrecht te houden. Je ziet dat er waarschijnlijk veel meer naar rechters wordt gegaan om het ook af te dwingen en dat rechters dat dan ook doen.”
Een andere maatschappelijke ontwikkelingen is dat werkgevers steeds vaker op zoek gaan naar de grenzen van de mogelijkheden van de wet om flexibele krachten in te zetten. “Rechters zijn heel erg geneigd om de feitelijke omstandigheden te bekijken een daar op de wet toe te passen. Als de feitelijke omstandigheden er toe leiden dat werknemers eigenlijk als gewone werknemers moeten worden beschouwd, maar met een wat juridische constructie buiten dat recht gedouwd worden, zullen rechters daar tegen optreden.”
Flexwerken inperken
In het sociaal akkoord heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgesproken dat hij de mogelijkheden van flexibel werken gaat inperken. De arbeidsmarkt veert dus langzamerhand terug van het flexwerken. Daar komt bij dat het voor werknemers lang geen probleem was om te flexwerken. De arbeidsmarkt was een tijd lang zo gunstig, dat er altijd wel werk te vinden was.
Iets wat in 2008 is gekeerd, zegt Verhulp. “Vanaf dat moment zie je ook dat werkgevers flexibele schillen proberen in te richten dat ze ook meer payroll gaan gebruiken. Dat zijn allemaal constructies die juridisch op zijn minst heel complex zijn. Als je dat niet goed vormgeeft, en bij payroll kan dat denk ik ook niet goed, praat je over gewone werknemers die gewoon in dienst zijn van de inlener. Je ziet dat het maatschappelijke ontwikkeling is maar het is natuurlijk ook iets waar het recht altijd wel een oplossing voor bood. Dat wordt nu meer ingeroepen.”
Bron: BNR.nl