Flexwet zorgt voor tekort aan beveiligers

De veiligheid op evenementen komt onder druk te staan en de prijs van kaartjes wordt vele malen duurder door de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Deze ’flexwet’ jaagt ervaren beveiligers weg, meent Laetitia Griffith, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche.

Het festivalseizoen staat op het punt om te beginnen, en Griffith ziet dit met lede ogen aan. Ze vreest dat ervaren beveiligers die nu nog zelf hun evenementen kunnen kiezen op basis van een tijdelijk contract, de biezen pakken als ze deze vrijheid straks verliezen.

Met een contract volgens de WWZ moeten ze gehoor geven aan een oproep, ook als het ze niet uitkomt of als ze die dag al ander werk hebben. „Voor evenementenbeveiligers is het een populaire bijklus naast hun reguliere werk of studie”, zegt Griffith. „De flexibiliteit om ‘nee’ te zeggen tegen een beveiligingsopdracht is straks voorbij voor deze oproepkrachten. Dit zal leiden tot een enorme uitstroom van ervaren krachten endaarmee tot verlies van ervaring en locatiekennis, meent Griffith in haar blog. „Beveiligers kennen elkaar niet meer, wat de veiligheid zeker niet bevordert. Of de markt kiest voor minder beveiliging of ongekwalificeerde beveiligers, met alle risico’s van dien.”

Als nu bij een voetbalwedstrijd de beveiliging plotseling opgeschaald wordt, kan de beveiliger die graag in het stadion staat snel inspringen. Hij kent de collega’s en zijn weg in het stadion. „Maar hij gaat het nieuwe nulurencontract niet tekenen, want hij ziet zichzelf niet als beveiliger op een dance-event staan.”

Ook mogen medewerkers straks na een aantal contracten zes maanden niet worden ingezet. Werkgevers moeten daardoor een acht keer zo grote groep oproepkrachten aanhouden.

Uitzondering
Er bestaat een uitzonderingspositie in de wet voor branches waar het ene seizoen veel werk is en het andere niet. „Juist de beveiligingsbranche, met intensieve zomermaanden en stille winters, lijkt de minister hierbij over het hoofd te hebben gezien. Hij heeft nog tot 1 juli de tijd die fout te repareren”, aldus Griffith.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief