FNV blij met uitspraak rechter: ‘een harde klap voor payrolling’

FNV Bondgenoten is blij met de uitspraak van de rechter gisteren in Den Haag dat de rechtspositie van werknemers niet verandert als hun bedrijf hen onderbrengt bij een andere (payroll)onderneming. Dit betekent dat het Ministerie van Economische Zaken als werkgever verantwoordelijk is voor haar werknemers in payrollcontracten bij AgentschapNL. Zij hebben dezelfde rechten als andere werknemers bij de Rijksoverheid. Een belangrijke uitspraak voor heel veel werknemers die ook een payrollcontract hebben.

Marcel Nuyten, bestuurder FNV Bondgenoten: “Dit is een harde klap voor Payrolling. Deze uitspraak stelt terecht dat mensen die in payrollcontracten terecht komen, dezelfde rechten en zekerheid houden als iedere andere werknemer in het bedrijf waar ze werken. Dit is weer een bevestiging, na eerdere soortgelijke uitspraken, dat de onderneming waarbij feitelijk wordt gewerkt, de werkgever is. Ook al is er op papier een overeenkomst met een payrollbedrijf. Dat is goed nieuws voor ongeveer zeshonderd werknemers die via payrolling werken bij het AgentschapNL van het Ministerie van Economische Zaken. Zij dreigen als eersten door de overheid op straat te worden gezet. Maar het AgentschapNL van het ministerie is volgens deze uitspraak van de rechter in Den Haag hun werkgever. En niet de payroller waar ze toevallig op de payroll staan. Dat betekent dat deze medewerkers niet zomaar even op straat kunnen worden gezet”.

Ministerie is werkgever

De vakbonden hebben afgelopen maandag het ministerie van economische zaken gesommeerd om de zeshonderd payroll werknemers die bij AgentschapNL werken een ambtelijke aanstelling te geven. Economische Zaken wil alle lopende payroll contracten met CapitalP niet meer verlengen en vervangen door een andere flexible schil.

Het is een schande dat deze mensen al zeven jaar in deze schijnconstructie aan het lijntje gehouden worden. Veel van hen wisten bij indiensttreding niet eens dat ze als payroll-kracht geparkeerd zouden worden. Sollicitatiegesprek, vacaturetekst, alles was van het Agentschap; pas bij het tekenen bleek dat de naam van het payroll- bedrijf op het contract stond. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat geknutsel met arbeidsrelaties door de overheid. Het gaat hier om mensen die op dezelfde manier als hun collega’s met een ambtelijke aanstelling behandeld willen worden, niet als een soort tweederangs flexibele schil met mindere arbeidsvoorwaarden en rechtsbescherming.

“We hebben in het Sociaal Akkoord afspraken gemaakt om schijnconstructies tegen te gaan. Dan moet het Kabinet, de Rijksoverheid, ook het goede voorbeeld geven als verantwoordelijk werkgever”, aldus Nuyten.

Gewoon Goed Werk

FNV Bondgenoten voert onder het motto ‘Gewoon Goed Werk’ actie om schijnconstructies te stoppen, waarmee werkgevers op allerlei mogelijke manieren geld proberen te verdienen over de rug van werknemers met tijdelijke contracten. Zoals bij Overeenkomst van Opdracht (OvO), het inhuren van ZZP’ers en contracting. Eerder zijn de ervaringen van de werknemers van AgentschapNL met payrollen al gebundeld in een zwartboek. Dat werd in oktober 2011 aan de directeur van AgentschapNL overhandigd.

Uitspraak rechter Den Haag

De rechtbank van Den Haag is van mening dat voor de bescherming van de rechten van werknemers door de arbeidsrechtelijke constructie heengekeken dient te worden, in lijn met rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen. In dit geval waren de werknemers feitelijk werkzaam bij het agentschap, die instructies gaf aan de werknemers en de vakantiedagen bijhield. De werknemers werden door het agentschap beoordeeld op hun functioneren. Weliswaar werd het salaris betaald door de payrollonderneming, maar was het afkomstig van het agentschap. Aldus de rechtbank van Den Haag.

Bron: website FNV

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief