FNV: Cijfers UWV ‘wake up call’

De FNV is geschrokken van de cijfers van het UWV dat er in 2011 slechts 2000 mensen een vaste verbintenis kregen. Dit is volgens de vakbond wederom de bevestiging dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt doorslaat. FNV-federatiebestuurder Catelene Passchier. “Er moeten nu echt maatregelen genomen worden. Het lijkt erop dat werkgevers de crisis misbruiken om werknemers langer in onzekerheid te laten werken. Laten deze cijfers een ´wake up call´ zijn voor werkgevers en de politiek om flexwerkers meer rechten te geven en de doorstroom naar een dienstverband voor onbepaalde tijd te bevorderen.”

De FNV verzet zich dan ook sterk tegen de voorstellen van Ministers Kamp en Verhagen die langdurig tijdelijke contracten willen toestaan. Hiermee wordt de kans op een vast contract nog minder en zal het tijdelijk contract de norm gaan worden. “Dit is niet verstandig voor werknemers, omdat ze hierdoor nodeloos lang in onzekerheid blijven en beslissingen zoals het kopen van een huis moeten uitstellen. En het is niet verstandig voor ondernemingen en de economie, omdat onderzoek heeft aangetoond dat het werken met werknemers in vaste dient juist goed is voor de productiviteit en het innovatievermogen van ondernemingen”, zegt Catelene Passchier.

Tegen over de onzekerheid van een flexcontract wil de FNV een eerlijke beprijzing. De FNV stelt daarom een flexheffing voor. Flex betekent een hogere kans op werkloosheid en daar hoort dan voor werkgevers ook een hogere ww-premie bij. Daarnaast moeten de scholingsrechten van flexwerkers verbeterd worden, zodat het verschil tussen tijdelijke en vaste contracten kleiner wordt.

De FNV zal niet toestaan dat in cao´s wordt afgeweken van de regel dat mensen na drie tijdelijke contracten mensen recht hebben op vast contract. Enkel wanneer een afwijking in het voordeel van de werknemer is zal de FNV mee willen denken met werkgevers over een dergelijke afwijking.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief