FNV: ‘Echte banen verdwijnen door verplicht werk’

Veel gemeenten dwingen mensen met een uitkering tot een tegenprestatie, maar amper de helft onderzoekt of zulk onbetaald werk op de arbeidsmarkt leidt tot verdringing van betaalde krachten. Die conclusie trekt vakbond FNV in de Lokale Monitor. In dat woensdag verschenen onderzoek beoordeelt de bond het sociale beleid van Nederlandse gemeenten.

FNV constateert dat ,,werken zonder loon tot oneerlijke concurrentie en tot verlies van echte banen leidt”. Maar een op de vier ondervraagde gemeenten ziet de tegenprestatie juist als een nuttig instrument.

Gemeenten mogen mensen met een bijstandsuitkering sinds vorig jaar dwingen tot een tegenprestatie. Maar volgens de wet mag dat niet ten koste gaan van betaalde banen. Van de 144 gemeenten die meededen aan het onderzoek gaf slechts 49 procent aan te toetsen op mogelijke verdringing. Sommige gemeenten stelden volgens FNV dat ,,een stukje verdringing acceptabel is” of dat ze de capaciteit niet hebben voor zo’n toets.

De vakbond heeft de gemeente Westland uitgeroepen tot ,,meest sociale gemeente van 2016”. Die gemeente toetst wél consequent of het bieden van werk aan mensen met een uitkering leidt tot verdringing van bestaande banen. Amsterdam en Den Haag delen de tweede plaats op de ranglijst, gevolgd door Oss, Smallingerland en Maastricht.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief