FNV: stel herkeuring Wajongers uit

Vakbond FNV eist dat geplande herkeuring van ruim tweehonderdduizend jonggehandicapten met een Wajong-uitkering wordt uitgesteld tot er voor hen uitzicht is op werk. Dat stelt voorzitter Ton Heerts vanochtend in de Volkskrant. Wat hem betreft staat het sociaal akkoord anders op losse schroeven.

Het kabinet wil tussen 2015 en 2018 alle 240 duizend Wajongers herkeuren, maar dat gaat volgens FNV te snel. Er moet eerst werk zijn voordat daaraan kan worden begonnen, aldus Heerts: “Anders worden er straks Wajongers goedgekeurd die daarmee met een enkeltje in de bijstand terechtkomen. Sommigen komen dan zelfs helemaal zonder inkomen te zitten omdat ze wat spaargeld hebben of omdat ze bij hun ouders wonen die een inkomen hebben. Dat gaat levens ruïneren en gezinnen ontwrichten.”

De voorstellen brengen het sociaal akkoord volgens Heerts dan ook in gevaar: “Als staatssecretaris Klijnsma dit niet aanpast, moeten we weer met minister Asscher en premier Rutte om tafel.”

De herkeuring is opgenomen in het sociaal akkoord over de arbeidsmarkt tussen het kabinet en de sociale partners, maar het gaat Heerts niet om het afstel van de herkeuring, slechts om het tempo waarmee die wordt uitgevoerd. Heerts komt vandaag met zijn oproep tot uitstel naar de Tweede Kamer.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief