Friese eis moet mensen uit bijstand houden

Werklozen moeten sneller een vaste baan krijgen bij bedrijven die klussen doen voor Friese overheden. Dat is een van de doelen van de ‘Friese eis’, het nieuwe voorwaardenpakket bij aanbestedingen in Friesland. De 24 gemeenten en de provincie gaan voortaan bij hun aanbestedingen dezelfde eisen stellen.

Het gaat om social return, beloftes die aannemers moeten doen dat ze werkgelegenheid creëren voor mensen uit de regio. Een voorbeeld is dat iemand zonder werk wordt aangenomen door een bedrijf dat een weg aanlegt in opdracht van een gemeente.

Wethouder Andries Ekhart van Leeuwarden vertelt dat bedrijven steeds vaker klaagden over de verschillen in eisen tussen gemeenten. ,,Het kwam voor dat een bedrijf iemand in dienst had genomen voor een klus in Leeuwarden, maar dat bij een volgende klus in Heerenveen weer een werkzoekende uit de kaartenbak van de gemeente moest komen. Daardoor werd de kans kleiner dat iemand via zo’n weg een reguliere baan kon krijgen.”

Andere voorbeelden van social return zijn dat bedrijven nieuwe stageplaatsen creëren of dat ze hun schoonmaakwerk gedeeltelijk laten doen door mensen zonder baan.

Bron: Friesch Dagblad

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief