Gaan er banen verloren door nieuwe technologie?

In de 19e eeuw waren het weefmachines. Vandaag de dag zijn winkelmedewerkers bezorgd over de zelfscankassa. En binnenkort zijn het taxichauffeurs die vrezen voor hun baan door de zelfrijdende auto. De strijd tussen mens en machine is al eeuwen oud. Economen van Deloitte hebben de relatie tussen werkgelegenheid en opkomst van nieuwe technologie in Engeland en Wales onderzocht.

Hun conclusie is positief. In plaats van banen te vernietigen is nieuwe technologie een “grote banenscheppende machine” geweest. Sinds 1871 zijn er meer banen gecreëerd door nieuwe technologie dan dat er banen verdwenen zijn.

De studie stelt verder dat het publieke debat over dit onderwerp scheef is. Er is vooral aandacht voor banenverlies, wat makkelijker meetbaar is dan de verrijking en creatieve aspecten van technologie. Dit onderzoek, waarbij over een veel langere periode gegevens zijn bekeken blijkt dat de afname in de sectoren productie en landbouw ruimschoots wordt gecompenseerd door nieuwe banen in met name zorg, IT- en zakelijke dienstverlening en de creatieve sector.

Machines nemen repetitieve en zware taken over, maar hebben geen moment in de laatste 150 jaar de noodzaak van menselijke arbeid doen afnemen. Gemakkelijke toegang tot informatie en de steeds snellere communicatie hebben gezorgd voor een revolutie in industrieën die zijn gebaseerd op kennis. Tegelijkertijd hebben de stijgende inkomens de vraag naar persoonlijke- en zakelijke diensten verhoogd.

Bron: The Guardian

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief