Geen baan voor arbeidsbeperkte zonder quotum

Uit een poll die afgelopen maand op de website van Arbo Rendement stond, blijkt dat ruim de helft van de stemmers geen extra banen voor arbeidsbeperkten gaat realiseren zolang de quotumregeling nog vrijblijvend is.

Maar liefst 60% van de werkgevers die heeft gestemd op de poll houdt zich niet bezig met het realiseren van banen voor arbeidsgehandicapten zolang er geen verplicht quotum is. Van de stemmers geeft 21% aan al voldoende arbeidsbeperkten in dienst te hebben. Ook is 9% al bezig met het scheppen van extra banen en heeft 10% dit op de planning staan voor volgend jaar.

Quotumregeling: 5% arbeidsgehandicapten in dienst

Per 1 januari treedt waarschijnlijk de Participatiewet in werking. Onderdeel van deze wet is de zogenoemde quotumregeling.  Op termijn moet minstens 5% van het personeelsbestand in uw organisatie uit arbeidsgehandicapten bestaan.

Eind 2015 wordt het aantal arbeidsbeperkten gemeten

Werkgevers moeten samen met de overheid ervoor zorgen dat er de komende jaren extra banen zijn voor mensen met een arbeidshandicap. Het eerste meetmoment is eind 2015. Als werkgevers in 2014 en 2015 niet in totaal 10.000 banen voor arbeidsgehandicapten hebben gerealiseerd, treedt de quotumregeling van 5% in werking. Voldoet u hier niet aan, dan riskeert u een boete.

Tot eind 2015 is het quotum nog niet verplicht. Werkgevers moeten eerst zelf de verantwoordelijkheid op zich nemen om banen voor arbeidsbeperkten te creëren.

Bron: ArboRendement

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief