“Geen Nederlands? Dan geen uitkering”

Wie geen Nederlands spreekt en de taal niet wil leren, raakt binnen een jaar zijn bijstandsuitkering kwijt. De wet “Geen Nederlands, geen bijstand” moet volgend jaar al van kracht worden. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma, dat in alle stilte door het kabinet naar de Raad van State is gestuurd.

Gemeenten gaan over de bijstand en kunnen mensen korten op hun uitkering. Wie een bijstandsuitkering aanvraagt moet basaal Nederlands spreken. Dat betekent dat je eenvoudige gesprekken moet kunnen voeren over alledaagse dingen. Bij twijfel kunnen gemeenten dat toetsen. Spreek je de taal niet, dan word je verplicht de taal te leren.

Korting op uitkering

Doe je dat, dan is er niks aan de hand, en kun je gewoon rekenen op een uitkering. Maar weiger je Nederlands te leren dan word je direct 20 procent op je bijstandsuitkering gekort. Blijkt na een half jaar dat je nog steeds verwijtbaar geen vorderingen hebt gemaakt, dan word je 40 procent gekort. En spreek je na een jaar nog steeds geen woord Nederlands, dan raak je je hele bijstandsuitkering kwijt en krijg je dus geen cent meer.

Staatssecretaris Klijnsma neemt met haar plannen een eerder initiatief-wetsvoorstel van de VVD bijna letterlijk over.

Bron: RTL Nieuws

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief