Gemeente Houten gaat geen proef met basisinkomen beginnen

De gemeente Houten gaat niet experimenteren met een basisinkomen voor bijstandsgerechtigden. Dat meldt het AD vandaag.

Bewoners zelf drongen eerder dit jaar aan op een proef met het basisinkomen middels een burgerinitiatief. In april kwam dit in de gemeenteraad aan de orde. Die besloot toen in meerderheid dat eerst het college van burgemeester en wethouders een standpunt moest innemen. Pas daarna kan er definitief ja of nee tegen een proef worden gezegd.

Op 20 september vergadert de lokale politiek opnieuw over het onderwerp. De proef zou erop neerkomen dat langdurig werklozen in de bijstand worden vrijgesteld van verplichtingen en dat het mogelijk wordt om bij te verdienen.

Het college stelt overigens wΓ©l sympathiek te staan tegenover de bedoelingen van het ‘Burgerinitiatief Basisinkomen Houten’. Op dit moment is echter niet helder hoeveel wettelijke ruimte daarvoor bestaat. Het wachten is op staatssecretaris Klijnsma, die naar verwachting dit najaar meer duidelijkheid zal verschaffen. Voor nu vindt het college het prematuur een eigen experiment te beginnen. B en w kiezen er ook niet voor om aan te sluiten op al lopende initiatieven.

Adresgegevens

SV Land
RΓΆntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief