Gemeenteambtenaar vaker stress

Gemeenteambtenaren hebben veel meer last van stress dan werknemers in andere sectoren. Uit de verzuimcijfers van ArboNed over het eerste half jaar van 2014 blijkt dat ambtenaren zich vier keer zo vaak ziek melden vanwege stress.

Ziekte door stress neemt sinds 2009 over de hele linie toe, zegt bedrijfsarts bij ArboNed Corné Roelen. “Maar nergens zo hard als bij gemeenteambtenaren. Die toename heeft zich ingezet vanaf 2011, precies de periode waarin de Rijksoverheid aankondigde meer taken naar gemeenten te verplaatsen.” Roelen vermoedt dan ook dat dat een van de oorzaken van stress bij gemeenteambtenaren is. “Maar het is niet de enige oorzaak. Privésituaties als schulden of mantelzorg spelen ook mee.”

Nu gemeenten nog meer taken krijgen, zoals de jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, kan het aantal ziektegevallen door stress nog verder oplopen. “Meer personeel aannemen is slechts een pleister op de wond. Het is voor leidinggevenden heel belangrijk ook te onderzoeken waar een werknemer energie van krijgt.”

Gemeenteambtenaren zijn niet langer ziek dan werknemers in andere sectoren, gemiddeld zelfs iets korter. 10 procent van alle ziekmeldingen is vanwege stress. Het gemiddeld ziekteverzuim was in de eerste helft van 2014 3,8 procent, evenveel als dezelfde periode in 2014.

Bron: NOS

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief