Gemeentelijke herindelingen per 1 januari 2019

Per 1 januari 2019 vindt een aantal gemeentelijke herindelingen plaats. De herindelingen zijn in de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Holland, Groningen en Friesland.

Limburg

In de provincie Limburg ontstaat de nieuwe gemeente Beekdaelen. De nieuwe gemeente Beekdaelen ontstaat uit de samenvoeging van de gemeenten Nuth, Onderbanken en Schinnen.

Noord-Brabant

In de provincie Noord-Brabant ontstaat de nieuwe gemeente Altena. De nieuwe gemeente Altena ontstaat uit de samenvoeging van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

Gelderland

In de provincie Gelderland ontstaat de nieuwe gemeente West Betuwe. De nieuwe gemeente West Betuwe ontstaat uit de samenvoeging van de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal.

Utrecht

In de provincie Utrecht ontstaat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. De nieuwe gemeente Vijfheerenlanden ontstaat uit de samenvoeging van de gemeenten Leerdam, Zederik en Vianen. Leerdam en Zederik liggen nu nog in de provincie Zuid-Holland, maar na de herindeling vanaf 1 januari 2019 in de provincie Utrecht.

Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland ontstaan 2 nieuwe gemeenten: de gemeente Molenlanden en de gemeente Hoeksche Waard. Tevens vindt er 1 samenvoeging plaats. De gemeente Noordwijk en de gemeente Noordwijkerhout.

  • Gemeente Molenlanden ontstaat uit de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden
  • Gemeente Hoeksche Waard ontstaat uit de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen
  • De gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout worden samengevoegd en gaan verder als de gemeente Noordwijk

Noord-Holland

In de provincie Noord-Holland worden de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude samengevoegd en gaan verder als de gemeente Haarlemmermeer.

Groningen

In de provincie Groningen ontstaan 2 nieuwe gemeenten: de gemeente Het Hogeland en de gemeente Westerkwartier. Ook vindt er een samenvoeging plaats: de gemeenten Groningen, Ten Boer en Haren.

  • Gemeente Het Hogeland ontstaat uit de gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum. De woonplaatsen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd van de gemeente Winsum worden toegevoegd aan de nieuwe gemeente Westerkwartier
  • Gemeente Westerkwartier ontstaat uit de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn en de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd van de gemeente Winsum
  • De gemeente Groningen, Ten Boer en Haren worden samengevoegd en gaan verder als de gemeente Groningen

Friesland

In de provincie Friesland ontstaat de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. De nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân ontstaat uit de gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland en Nieuwkruisland.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief