Gemeenten in hoger beroep over bijstandsuitkeringen

De gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk stappen naar de Centrale Raad voor Beroep (CRVB). Zij leggen zich niet neer bij de uitspraak van de bestuursrechter over het geschil dat de drie gemeenten met het Rijk hebben over de vergoeding van bijstandsuitkeringen.

De drie gemeenten willen van het Rijk extra geld zien over de jaren 2010 en 2011. Heusden, Loon op Zand en Waalwijk stellen dat het Rijk bij de vaststelling van het budget is uitgegaan van een te laag aantal uitkeringsgerechtigden. Daarnaast is volgens Langstraatgemeenten de gemiddelde prijs van een uitkering te laag berekend.

Het Rijk stelt dat het volgens de afspraken het budget heeft overgemaakt. Dat werd tot dit jaar gebaseerd op ramingen. De drie gemeenten vinden echter dat het Rijk rekening moet houden met de gevolgen van de crisis, die niet voorzien was toen de afspraken met het Rijk werden gemaakt.

De bestuursrechter in Breda oordeelde dat het niet aan de bestuursrechter, maar aan het parlement is om begrotingswetten van het Rijk te toetsen. De gemeenten blijven bij hun argumenten en hebben beroep ingediend bij de CRVB. Het is nog niet bekend wanneer de zaak wordt behandeld.

 

Bron: Binnenlands Bestuur

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief