Gemeenten verdienen half miljoen aan ‘dwangarbeid’

De gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek verdienen jaarlijks ruim een half miljoen aan de inzet van werklozen. Dat geld gebruiken de samenwerkende sociale diensten van Aalten en Oude IJsselstreek (ISWI) om hun begroting rond te krijgen. Dat meldde de Gelderlander zaterdag. Het ISWI verplicht werklozen soms jarenlang zonder loon te werken in fabriekshallen in Dinxperlo en Ulft. Daar vouwen ze kunstbloemen en maken zij enveloppen.

De Gelderlander: Momenteel werken er 80 mensen, van wie de helft langer dan een halfjaar. De gemeenten zien de activiteiten als onderdeel van de reïntegratie van bijstandsgerechtigden. Bedrijven betalen de gemeenten voor het werk dat de werklozen verrichten. Tot 2011 hadden werknemers in deze ‘leerwerkcentra’ een arbeidscontract en ontvingen zij het minimumloon. Doordat het rijk minder geld voor reïntegratie aan gemeenten uitkeerde, was dit volgens het bestuur van het Iswi niet meer te betalen en werd het werken tegen minimumloon afgeschaft. Sindsdien werken de werklozen er zonder loon, met behoud van een uitkering.

Peter Dibbets is een van hen. Hij is opgeleid als filiaalmanager, werkte een tijdje bij de Lidl, maar is nu werkloos. Ruim 2 jaar werkt hij inmiddels voor zijn uitkering in Dinxperlo in wat hij omschrijft als een koude fabriekshal, vol sombere mensen met een hardvochtig regime. Wie een minuut te vroeg aan zijn koffiepauze begint, krijgt op zijn kop en wie te weinig bloemen vouwt, krijgt de wind van voren.

Vice-voorzitter Ruud Kuin van de FNV reageert boos en spreekt van uitbuiting: “Dit is zo ontzettend fout. Het is absurd dat de gemeenten hier geld aan verdienen.” Het ISWI verdedigt zich met het mantra dat de situatie gerechtvaardigd is, omdat het de beste manier zou zijn om mensen aansluiting bij de arbeidsmarkt te laten houden.

BronL Joop.nl

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief