Groen Links: mildere straf bij onbewuste bijstandsfraude

GroenLinks in Zwolle wil dat positieve zaken bij de bijstand meer onder de aandacht komen. Afgelopen week kwam er een persbericht uit van de gemeente met daarin een overzicht van de bijstandsfraude, die de afgelopen tijd werd opgespoord. Eerder al had GroenLinks zelf bericht over diverse positieve bijstandszaken, zoals het aantal inwoners dat werk vindt vanuit de bijstand. De partij vindt, dat het college van B&W dat eigenlijk ook zelf zou moeten doen.

In het verleden heeft GroenLinks het college met enige regelmaat aangespoord evenwichtiger over bijstandsgerechtigden te berichten. Velen ruilen jaarlijks de bijstand in voor werk of opleiding, slechts een enkeling pleegt bewust fraude. Toch communiceert het college volgens de partij alleen over de laatste categorie bijstandsgerechtigden.

GroenLinks raadslid Remko de Paus vraagt het college of er onderscheid gemaakt wordt tussen inwoners die bewust fraude plegen en inwoners die uit onwetendheid of slordigheid de regels niet naleven. Ook wil hij weten of er naar de ernst van de overtreding wordt gekeken, bij het bepalen van de hoogte van de boete. Tot slot vraagt hij of de boetes wel terug betaald kunnen worden en niet vooral leiden tot dure schuldsaneringstrajecten.

De Paus: “Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we mensen opzadelen met een uitzichtloze schuld, als ze de regels overtreden. Dat kost de gemeenschap uiteindelijk veel meer dan het bedrag dat de gemeente bespaart in de bijstand. Bij andere vormen van fraude is het gebruikelijk schikkingen te treffen, waarom kan dat hier dan niet?”

In Eindhoven heeft de gemeenteraad onlangs besloten nadrukkelijk onderscheid te maken tussen bewuste en onbewuste overtreding van de regels. De Paus houdt de mogelijkheid open dat GroenLinks in Zwolle met een vergelijkbaar initiatief komt. “Verder zal ik het college blijven aansporen ook positief nieuws te brengen over de bijstand, het is al erg genoeg afhankelijk te zijn van een uitkering”.

 

 

Bron: RTVZoo

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief