Groot offensief tegen jeugdwerkloosheid Den Haag

De gemeente Den Haag en FNV Jong gaan samen de jeugdwerkloosheid in de regio bestrijden. Dat meldden ze vrijdag. De werkloosheid in Nederland onder jongeren van 15 tot 25 jaar steeg van 8,6 procent in augustus 2011 naar 12,9 procent in dezelfde maand van dit jaar.

Maandelijks duizenden werklozen

In de Haagse regio nam het percentage nog iets meer toe (6 procent). ,,Elke maand komen er duizenden werklozen bij in ons land. Die staan in de kou”, aldus voorzitter Dennis Wiersma van FNV Jong. ,,We roepen gemeenten op met een eigen actieplan te komen.”

Afspraken met bedrijven

De Haagse wethouder Henk Kool (sociale zaken en werkgelegenheid) stelt zo’n actieplan op met acht omliggende gemeenten in de regio Haaglanden. Met werkgevers worden afspraken gemaakt over meer (leer)banen voor jongeren. ,,Zij hebben ook grote belangen om nu te investeren in de toekomst van hun bedrijven”, aldus Kool. ,,Ik vind het onacceptabel dat steeds meer jongeren aan de kant komen te staan. Een jongere moet op school zitten of aan het werk zijn.´´

Inzet van leermeesters

Door de inzet inzet van vakkundige leermeesters bij bedrijven kunnen meer jongeren op de werkvloer hun vakvaardigheden ontwikkelen. Op die manier zijn vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd.

Volgens Kool en Wiersma trok het kabinet 3 jaar geleden miljoenen uit om te voorkomen dat jongeren massaal getroffen zouden worden door de economische crisis, maar is de investering voor de regionale aanpak gestopt. ,,Jongeren zijn extra kwetsbaar omdat ze vaak tijdelijke contracten hebben en dus als eerste worden ontslagen als bedrijven moeten inkrimpen.

Bron: Binnenlands Bestuur

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief