Grootschalige fraude met mbo-studiefinanciering

In Rotterdam is grootschalig misbruik van studiefinanciering in het mbo geconstateerd. Jongeren blijken zich uitsluitend in te schrijven voor opleidingen om zo maandelijks ruim 800 euro studiefinanciering te krijgen. Dat meldt NOS vandaag.

De NOS sprak hierover met scholieren op het Albeda College in Rotterdam die vertelden over de truc. “Ook al moet je het later terugbetalen als je je diploma niet haalt, op korte termijn voelt het voor sommigen als gratis geld”, vertelde een van hen anoniem. “Het is gewoon de slimste manier om geld te pakken.”

Onderwijswethouder Hugo de Jonge is minder enthousiast over de kwestie. “Studiefinanciering is niet bedoeld als een hang-maar-op-de-bank-financiering.”

Marco Pastors, die in Rotterdam-Zuid verantwoordelijk is voor de aanpak van armoede en verpaupering, zegt tegen de NOS het verschijnsel ook te kennen. “Ik ben geen jurist, maar ik zie dit als fraude en diefstal. Je krijgt op zo’n school geld van de samenleving om ook echt iets te leren.” Hoeveel jongeren de studiefinanciering misbruiken, weten Pastors en De Jonge niet. Ook is het niet duidelijk hoe breed dit elders in Nederland speelt. “Maar als het in Rotterdam kan, kan het elders ook”, zeggen beiden. ROC Top in Amsterdam en ROC Ter AA in Helmond bevestigen dat, maar zeggen ook dat het op hun school zelden of nooit voorkomt omdat deze kleinschalig zijn en afwezigen daardoor onmiddellijk opvallen.

In tegenstelling tot studenten op universiteiten en hogescholen, hoeven mbo-studenten hun studiefinanciering niet volledig terug te betalen als zij het diploma halen. De fraudeurs zullen al het geld dus wel moeten terug betalen, maar er wordt getwijfeld of dat ooit gaat gebeuren.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief