Grote werkachterstanden bij UWV

Het UWV heeft grote werkachterstanden. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw. Bijna 150.000 dossiers wachten nog op afhandeling. Het gaat om 73.000 fraudemeldingen bij Handhaving, 47.000 mensen die wachten op een reïntegratietraject bij het Werkbedrijf en 25.000 herkeuringen bij de afdeling Sociaal Medische Zaken.

Herbeoordelingen
In een interne nota die Trouw in handen heeft staat dat de afdeling Sociaal Medische Zaken “zonder maatregelen niet in staat zal zijn de voorraad in te lopen”.

De 25.000 aanvragen voor herkeuring kosten volgens Trouw bijna een jaar werk. Een woordvoerder bevestigt dat: “Wij hebben onvoldoende budget om alle herbeoordelingen uit te voeren. Dat is een politieke keuze.”

De achterstand was vijf jaar geleden al onwerkbaar. Toen lagen er meer dan 100.000 herkeuringen te wachten. Er werd toen besloten om in één klap het grootste deel van die mensen af te schrijven. 70.000 mensen kregen te horen dat ze niet meer opgeroepen zouden worden.

Fraudemeldingen
Duizenden anderen werden overgeheveld naar het Werkbedrijf, waar ze geholpen zouden worden met het vinden van werk. Maar daar zitten nog 47.000 mensen op te wachten.

En ten slotte zijn er achterstanden bij de verwerking van fraudemeldingen. Iedere maand komen er duizenden nieuwe meldingen bij, maar capaciteit om erop af te gaan is er niet. Volgens Trouw wordt er overwogen zo’n 30 procent van de meldingen terzijde te schuiven.