Helft pgb-declaraties administratief niet in orde

Vijftig procent van de declaraties voor persoonsgebonden budget (pgb’s) die iedere maand bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) binnenkomen blijkt niet te kloppen. Dat blijkt uit een steekproef bij de uitvoeringsinstantie. Het gaat niet om financiële malversaties, maar om administratieve fouten, aldus de SVB.

In de steekproef gaat het om 140.000 declaraties. Volgens de SVB ontbreekt er bijvoorbeeld op veel declaraties een handtekening. ,,Dat betekent niet dat we dat kunnen toelaten. Daarom gaan wij komende maand alle budgethouders die dergelijke fouten maken bellen om ze daar op te wijzen’’, aldus een woordvoerster. Vanaf 1 oktober moeten de ingediende declaraties wel kloppen.

De SVB is sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitbetaling van het pgb. Dat leidde in het begin tot een regen van klachten. Veel betalingen kwamen te laat. Met het pgb kunnen chronisch zieken en gehandicapten zelf hun zorg regelen. Verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) moest in de Kamer al verscheidene malen door het stof.

De VVD wil een Kamerdebat over de kwestie. ,,De staatssecretaris heeft tegen deze mensen gezegd dat hun problemen worden opgelost en heeft daarnaast toegezegd dat mensen die frauderen en misbruik van zorggeld worden opgespoord. Het is hoog tijd dat de staatssecretaris daar voor gaat zorgen”, aldus VVD-Kamerlid Sjoerd Potters.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief