Hogere boetes voor uitkeringsfraude

Mensen die sjoemelen met hun uitkering kunnen vanaf 1 januari een tien keer hogere boete verwachten. Dat stelt minister Henk Kamp (Sociale Zaken) voor. Hij stuurt woensdag zijn wetsvoorstel hiervoor naar de Tweede Kamer.
Deze wet regelt ook dat bedrijven die illegale werknemers in dienst hebben of mensen onveilig op steigers laten werken een hogere boete krijgen of zelfs worden stilgelegd. De boetebedragen voor bedrijven kunnen oplopen tot 36.000 euro per werknemer.

Mensen die frauderen met uitkeringen moeten het onterecht ontvangen deel gaan terugbetalen en krijgen ditzelfde bedrag als boete. Bij herhaling is de boete 150 procent van het onterecht ontvangen bedrag. Volgens Kamp is er een steeds grotere groep hardnekkige fraudeurs. Ook de fraudebedragen zijn hoger. Het ministerie becijferde dat in 2010 80.000 mensen de regels overtraden. Zij zouden voor een bedrag van 119 miljoen euro hebben gefraudeerd. Bedrijven kregen voor 40 miljoen aan boetes. De gemeenten worden verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze wet.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief