“In 2020 werkt en leert iedereen”

Daarmee wordt bedoeld dat werknemers zich blijven bijscholen en zorgen dat ze ook op oudere leeftijd aantrekkelijk blijven voor werkgevers. Meer en betere arbeidsparticipatie, ook voor laagopgeleiden en langdurig werklozen. In het jaar 2020 werkt en leert iedereen die dat kan. Dat is de missie van minister Henk Kamp (Sociale Zaken), zei hij maandag op een congres over de ‘duurzame inzetbaarheid’ van werknemers.

Individuele inzet
Werknemers moeten zich realiseren dat ze op een leeftijd van 45 nog zeker 20 jaar moeten werken, zich moeten bijscholen, concurreren met anderen en geld verdienen voor hun werkgever, vindt Kamp. ,,Werkgevers en overheid kunnen helpen, maar uiteindelijk komt het toch op de individuele inzet van iedere werknemer zelf aan”, zei Kamp.

Arbeidsparticipatie
Volgens de VVD-minister gaat het de goede kant op met de arbeidsparticipatie van ouderen. De gemiddelde leeftijd waarop mensen stoppen met werken is de afgelopen 5 jaar gestegen van 59 naar 63 jaar. 20 jaar geleden werkte één op de drie mensen tussen de 50 en 65 jaar, nu is dat bijna twee op de drie.

Uitkering
In Nederland staan ongeveer anderhalf miljoen mensen onder de 65 jaar met een uitkering aan de kant. Kamp schat in dat een half miljoen van hen, eventueel met enige hulp, binnen een jaar aan de slag kan.

Laagopgeleiden
Hij ziet ook volop mogelijkheden voor laagopgeleiden. Mensen met een uitkering mogen daar niet in berusten, vindt hij. ,,Je moet zorgen dat je weer werk krijgt. Het zou toch normaal zijn dat als je in Den Haag of Rotterdam woont en een uitkering hebt, dat je dan zelf naar die kassen in het Westland gaat? Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa weten wel waar het Westland ligt.”

Bron: Binnenlands Bestuur

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief