Jumbo Utrecht ontslaat medewerkers met arbeidsbeperking

Twee Utrechtse Jumbo-supermarkten sturen 46 mensen met een arbeidsbeperking de laan uit. De reden is dat het te druk in de winkels wordt. Jumbo gaat verder met kleinere groepen. Dat meldt het AD vandaag.

Voor een grote groep eindigt het avontuur bij Jumbo, slechts acht man mogen blijven. Esther Koning van het Utrechts Werkbedrijf vindt het spijtig voor de groep, maar heeft ook best begrip voor het besluit van Jumbo. ,,Als in een pad van een supermarkt niet twee, maar drie of vier mensen de vakken vullen, kunnen klanten van de winkel er vaak niet langs.”

Jumbo heeft geprobeerd in twee vestigingen 46 mensen met voornamelijk psychische klachten te laten werken. In een filiaal werken meer dan honderd medewerkers. Toch bleek de inzet van zo’n enorme groep niet echt te werken. ,,Het was een proef en de les is dat je het beter kunt doen met een kleiner clubje,” zegt woordvoerder Maurice Nieuwland van Jumbo.

Intensieve begeleiding
Mensen met een arbeidsbeperking hebben intensieve en professionele begeleiding nodig, ook bij het vakkenvullen. Bovendien zijn hij en zijn collega’s niet de snelste. ,,Begeleiding leidt tot hogere kosten, en de inzet leidt ook tot drukte in de winkelgangpaden. Soms zijn daar wel tien medewerkers tegelijkertijd aan de slag. Daar hebben klanten opmerkingen over gemaakt,” aldus Maurice Nieuwland, woordvoerder bij Jumbo.

De supermarkt uit Veghel vindt het te ver gaan om Utrecht nu af te doen als een mislukt project. ,,We beginnen binnenkort met een nieuwe proef in Limburg. Met een kleiner groepje en meer begeleiding,” zegt Nieuwland. ,,De ervaring die we daar op doen, gaan we ook weer in andere filialen gebruiken.”

 

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief