Kabinetsplan voor minder zzp’ers

Het kabinet werkt aan plannen om de groei van het aantal zzp’ers in Nederland te verminderen. Om dat te bereiken moeten belastingvoordelen voor zelfstandigen verdwijnen. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van interne stukken die de krant heeft.

Het aantal zzp’ers stijgt de afgelopen jaren snel. Op dit moment zijn er bijna 800.000 zelfstandigen. Die kunnen gebruik maken van fiscale voordelen, waardoor ze minder belasting betalen en de schatkist geld misloopt. Wel kunnen ze deels een beroep doen op de sociale zekerheid. Volgens het FD is er daarom in Den Haag de angst ontstaan dat zij het stelsel steeds meer “uithollen”.

Aftrek op de schop

De ministeries van Sociale Zaken, Algemene Zaken, Financiën en Economische Zaken zouden daarom nu onderzoek doen naar de positie van zzp’ers en begin december met plannen komen. Uit de stukken blijkt volgens de krant dat in die plannen een aantal voordelen worden afgebouwd.

Nu hoeven zelfstandigen over de eerste 7280 euro die ze verdienen geen belasting te betalen. Deze zogenoemde zelfstandigenaftrek moet op de schop.

Ook de regeling voor startende ondernemers – de startersaftrek – en de mkb-winstvrijstelling staan ter discussie, zeggen bronnen tegen de krant. Door deze laatste twee regelingen betalen zzp’ers bijna geen belasting over de eerste 24.000 euro die ze verdienen.

Schijnzelfstandigen

Het kabinet is al bezig om het aantal ‘schijnzelfstandigen’ terug te dringen. Dat gaat om constructies waarbij een bedrijf medewerkers ontslaat om ze daarna als zelfstandige weer in te huren. Het zijn dan eigenlijk verkapte werknemers.

Om dat tegen te gaan zijn eerder dit jaar de regels voor een VAR-verklaring aanscherpt. Zzp’ers hebben zo’n verklaring nodig om als zelfstandige te kunnen werken.

Bron: NOS

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief