Kamer blokkeert pensioen opeten in bijstand

Gemeenten mogen bijstandsaanvragers niet meer verplichten eerst hun pensioen ‘op te eten’. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) woensdag bekend gemaakt.

Ze heeft geen bezwaar tegen een voorstel van de SP om dat wettelijk te regelen. Ze liet dat woensdag weten in de Tweede Kamer. Die steunt het voorstel van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt ook. Dat gaat op 1 januari in.

Aanvullend pensioen

De gemeente Enschede wilde inwoners die bijstand aanvragen, eerst hun potje voor aanvullend pensioen laten aanspreken. Wettelijk is dat op dit moment mogelijk. Na protesten van onder anderen Klijnsma trok Enschede zijn plan weer in. Maar Ulenbelt vreest dat andere gemeenten dezelfde maatregel alsnog nemen. Hij wil dat daarom definitief uitsluiten.

Klijnsma heeft er ook geen moeite mee om wettelijk te regelen dat mensen zelf mogen bepalen wanneer hun pensioenfonds de afkoopsom van kleine pensioenen overmaakt: als ze 65 worden of op het moment dat hun AOW ingaat. Dat is een voorstel van PvdA, VVD en D66.

Wettelijk

Voor een plan van het CDA om wettelijk vast te leggen dat het aanvullende pensioen desgewenst pas ingaat op het moment dat iemand AOW krijgt, voelt Klijnsma niks. Ze vindt dat een zaak van vakbonden en werkgevers, die de pensioenfondsen besturen. Maar mogelijk krijgt het CDA-voorstel toch een Kamermeerderheid.

Bron: Telegraaf

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief