Kamerbreed verzet tegen uitgebreidere export WW-uitkering

Kabinet en Tweede Kamer lopen te hoop tegen een nieuwe EU-richtlijn, die het aantrekkelijker maakt om een WW-uitkering mee te nemen naar een ander land. De hele Nederlandse politiek vindt het een slecht plan. Minister Koolmees van Sociale Zaken zei in de Tweede Kamer dat hij er nog alles aan wil doen om het tegen te houden, maar dat de kans van slagen erg klein is.

Door de richtlijn wordt het voor arbeidsmigranten mogelijk om een Nederlandse werkloosheidsuitkering zes maanden lang mee te nemen naar bijvoorbeeld Polen. Zo’n uitkering is daar twee keer zo hoog als het minimumloon, dus nieuw werk zoeken is niet aanlokkelijk. Nieuwsuur onthulde eerder deze maand dat minder dan één procent van de teruggekeerde Polen, die hun WW-kering mochten meenemen onder voorwaarde dat ze in Polen snel weer werk zouden zoeken, ook daadwerkelijk aan de slag ging.

“Dit tart je rechtvaardigheidsgevoel”, zei VVD-Kamerlid Wiersma in het wekelijkse Vragenuur. Hij had Koolmees naar de Kamer geroepen. Volgens Wiersma gaan veel Poolse arbeidsmigranten “met een mooie Nederlandse WW-uitkering in Polen vakantie vieren”.

Lees hier verder. 

 

Bron: NOS

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief