Kamp dreigt Amsterdam om stages illegalen

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) verbiedt de gemeente Amsterdam om mbo’ers die illegaal in Nederland verblijven stage te laten lopen. In de Amsterdamse gemeenteraad ligt een voorstel van GroenLinks dat het mogelijk maakt om deze mbo’ers stage te laten lopen bij de gemeente. Dit voorstel wordt woensdagavond vermoedelijk door de gemeenteraad aangenomen. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) heeft het plan omarmd.

Kamp laat echter in een brief aan de gemeente weten dat onderwijs volgen voor illegale minderjarigen is toegestaan, maar werken in de vorm van stage niet. Dit valt volgens het ministerie onder de Wet arbeid vreemdelingen, waardoor een tewerkstellingsvergunning vereist is. Kamp laat weten dat de Inspectie SZW de wet streng zal handhaven. Zowel de onderwijsinstelling als de werkgever kunnen boetes krijgen die oplopen tot 24.000 euro. Ook kunnen bedrijven en scholen worden stilgelegd.

De minister wijst er op dat jurisprudentie bij de Raad van State uitwijst dat het Amsterdamse plan juridisch niet mogelijk is. Asscher liet woensdag in de Telegraaf weten eventuele rechtszaken met vertrouwen tegemoet te zien. D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya laat via twitter weten snel een debat te willen over dit onderwerp. Volgens haar moet iedereen om zijn diploma te kunnen halen ook stage kunnen lopen.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief