Kamp krijgt geen steun

Het is niet makkelijk om binnen de Europese Unie steun te krijgen voor Nederlandse ideeën om problemen met arbeidsmigratie tegen te gaan.

Dat zei minister Kamp van Sociale Zaken woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Kamp sprak van een ‘moeizaam gevecht’.

Hoge uitkeringen

Kamp pleit al een tijd voor strengere regels voor Europeanen om een beroep te kunnen doen op de sociale zekerheid in een ander EU-land. Volgens hem is ons land met relatief hoge uitkeringen aantrekkelijk voor sommige Europeanen. Het plan wordt volgens Kamp onder meer door Oost-Europese landen geblokkeerd.

Agenda

Kamp hoopt dit onderwerp toch op de agenda te krijgen voor een bijeenkomst met zijn Europese collega’s eind april. Zo wil hij afspraken maken over het recht op een werkloosheidsuitkering als een Pool eerst 10 jaar in eigen land heeft gewerkt en daarna één jaar in Nederland.

Als deze Pool wordt ontslagen, heeft hij in EU-verband recht op een uitkering op basis van elf gewerkte jaren. De VVD-bewindsman wil niet dat hier automatisch recht ontstaat op WW op Nederlands niveau.

Vrij verkeer

De minister zei dat Nederland niet wil tornen aan het principe van vrij verkeer van werknemers binnen de EU en dat migranten welkom zijn om hier te komen werken.

Bron: BNR

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief