Kantonrechters overspoeld met ontslagaanvragen

Kantonrechters in het hele land zijn de afgelopen dagen overspoeld met ontslagaanvragen. Aanvragen die nog voor 1 juli worden ingediend, vallen nog onder het oude ontslagrecht. De vergoeding die ontslagen werknemers krijgen, is nu hoger dan onder het nieuwe ontslagrecht.

“Wat we normaal aan verzoeken in een maand krijgen, kwam nu in een dag binnen”, zegt Monetta Ulrici. Zij is woordvoerder van de commissie Arbeidsrecht van de Kring van Kantonrechters en zelf ook kantonrechter in Amsterdam. “Dinsdag, de laatste dag van de maand, was het een gekkenhuis, Ik krijg van de collega’s elders in het land dezelfde signalen.”

In Amsterdam, het grootste kantongerecht van Nederland, kwamen de laatste dagen ruim 70 verzoeken binnen. In de hele maand juni waren dat er 160. Dit terwijl het gemiddelde rond de 67 verzoeken per maand ligt.

Jaarsalaris
Het nieuwe ontslagrecht is onderdeel van de WWZ, de nieuwe wet die gisteren is ingegaan. In het oude ontslagrecht gold de zogenaamde kantonrechtersformule. Het bedrag dat iemand na ontslag kon meekrijgen was afhankelijk van het aantal jaren dat hij in dienst was en kon hoog uitvallen.

In het nieuwe ontslagrecht geldt de ’transitievergoeding’. Een werknemer moet twee jaar in dienst zijn geweest en de vergoeding is maximaal 75.000 euro of een jaarsalaris.

Bron: NOS

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief