Kas werkloosheidsuitkering leeg

De kas voor de werkloosheidsuitkeringen is helemaal leeg. Volgens het UWV is er nu zelfs al een tekort 1,9 miljard euro. De overheid past dat tekort bij, zodat de werkloosheidsuitkeringen gewoon worden uitgekeerd. Daardoor loopt het overheidstekort wel verder op.

Volgens de laatste cijfers van het CBS en UWV zijn er nu 475.000 werklozen ingeschreven met recht op een uitkering.

Werknemers

In 2009 schrapte het kabinet Balkenende het werknemersdeel van de WW-premie. De werkloosheid was laag en de economie kon een koopkrachtimpuls goed gebruiken, vond het kabinet. De premie die werkgevers betalen bleef wel gehandhaafd.

Het UWV waarschuwde in datzelfde jaar dat de werkloosheidskassen leeg liepen en de WW-premie in 2010 fors verhoogd moest worden.

Eind 2010 werd in de Tweede Kamer al gesignaleerd dat de kassen leegliepen en stelde de PvdA voor dat de werknemers mogelijk weer WW-premie moeten gaan betalen.

Besprekingen

Maar door de schuldencrisis, de dalende koopkracht en het zwakke consumentenvertrouwen voelde het kabinet Rutte daar tot nu toe niet veel voor.

Vandaag beginnen de coalitiepartners VVD en CDA en gedoogpartner PVV de besprekingen in het Catshuis over nieuwe bezuinigingen. FNV-voorzitter Agnes Jongerius opperde vorige week al dat het opnieuw WW-premie betalen door werknemers bespreekbaar is.

Bron: NOS  Foto: ANP

 

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief