Klijnsma past bijstandsplan aan

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken is bereid de aanscherping van de bijstandsregels aan te passen. Dat blijkt na een overleg tussen Klijnsma, de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en de coalitiepartijen VVD en PvdA.

De oppositie is kritisch over de plannen van Klijnsma. Het kabinet wil onder meer bijstandsgerechtigden verplichten een tegenprestatie te leveren voor hun uitkering.

Het kabinet heeft in de Eerste Kamer geen meerderheid en hoopt op de steun van D66, ChristenUnie en SGP, ook wel de “constructieve oppositie” genoemd. “Met dit wetsvoorstel gaan we niet akkoord. Er zal in bewogen moeten worden”, zegt fractievoorzitter Slob na afloop van het overleg tussen het kabinet en de oppositie.

Klijnsma noemt aanpassing “een goed idee”. “Ik ben blij met dit overleg, dus we gaan door”. Zij wilde niets zeggen over de inhoud en de financiering van de aanpassingen.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zegt dat Klijnsma “huiswerk” heeft meegekregen. En PvdA-leider Samsom denkt dat de vijf partijen eruit zullen komen. Volgende week behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel.

Adresgegevens

SV Land
Röntgenlaan 13
2719 DX Zoetermeer
Routebeschrijving

Nieuwsbrief